1 maart 2021
Geplaatst door TeamOthene

Bewoners van Othene Zuid en Othene Noord geven hun huidige woning en woonomgeving respectievelijk het cijfer 8 en 9. Een ontzettend hoge waardering waar we als gebiedsontwikkelaar erg trots op zijn. Jan-Kees Fait, projectontwikkelaar AM Zeeland: ‘Kan het nóg beter? Want daar blijven we bij AM Zeeland altijd naar op zoek. Deze kennis wordt gebruikt om te kijken wat Othene nog nodig heeft om prettig te kunnen (blijven) wonen en wat de marktbehoefte is. Zo start er nu een participatietraject voor levensloopbestendige woningen op het Wooneiland Frisiusschans.

Belangrijkste redenen om in Othene te wonen
Met een Woontevredenheidsonderzoek vroegen we de huidige bewoners van Othene eind vorig jaar naar hun woonervaringen. Rond de 300 respondenten deden hieraan mee. De belangrijkste redenen om in Othene te komen wonen is de mogelijkheid om een nieuwbouwwoning te kunnen kopen en het woningtype dat in Othene wordt aangeboden. Maar de nabijheid van de Otheense Kreek, de Westerschelde en het Natuurgebied Margarethapolder weten bewoners ook enorm te waarderen. De sfeer én de opzet van de wijk en de architectuurstijl kwamen ook in de top 5 van belangrijkste redenen voor. Dat we vervolgens zulke mooie cijfers kregen voor hetgeen we als AM Zeeland hebben ontwikkeld, is iets om trots op te zijn. Het laat zien dat we erin slagen om ons doel te bereiken: mensen gelukkig maken met hun nieuwe woning en fijne leefomgeving.

Waardevolle punten voor visie- en planvorming
Kan het nog beter? Altijd! Dus vroegen we naar mogelijke verbeterpunten. We kregen goede feedback en ideeën, ook over het toevoegen van extra voorzieningen zoals een huisartsenpraktijk, recreatievoorzieningen, openbaar vervoer, horeca, supermarkt en (vers)winkels. Bovendien is het doortrekken van de Laan van Othene een grote wens van de bewoners. Het zijn waardevolle punten die we meenemen in de verdere visie- en planvorming. Voor de realisatie ervan gaan we onder meer gesprekken aan met betrokken instanties en ondernemers. 

Bekijk hier de resultaten van het Woontevredenheidsonderzoek.

Creëren aantrekkelijke leefomgeving
Projectontwikkelaar Jan-Kees Fait van AM Zeeland is blij met de input van de bewoners. ‘Als projectontwikkelaar is het mijn uitdaging om een zo aantrekkelijk mogelijke leefomgeving te creëren. In de realisatie betekent dit nauw samenwerken met alle betrokkenen, zoals de gemeente, adviseurs, architecten, makelaars, aannemers etc. Maar aan deze realisatie gaat nog een belangrijke fase vooraf: het onderzoeken van de wensen van de toekomstige bewoners. Zij zijn immers degenen op wiens wensen we de omgeving willen laten aansluiten.’

Iedere keer opnieuw
Dat het Woontevredenheidsonderzoek laat zien dat dit dus blijkbaar goed lukt, wil niet zeggen dat AM Zeeland het gedane kunstje gewoon weer herhaalt bij een volgend deelproject. Iedere keer kijken we opnieuw naar de wensen van de nieuwe toekomstige bewoners. AM Zeeland heeft veel ervaring op het gebied van participatietrajecten, met name Woonwensenonderzoeken. Zo doen we dat nu ook bij het Wooneiland Frisiusschans. Junior Projectontwikkelaar Serge Fassaert legt uit hoe dat werkt. 

Woonwensenonderzoek Wooneiland Frisiusschans
‘Voor de ontwikkeling van deze wijk zetten we een Woonwensenonderzoek, oftewel een participatieonderzoek, uit. Dit doen we regelmatig bij de ontwikkeling van een woongebied. We vragen potentiele toekomstige bewoners welke woonwensen zij hebben, bijvoorbeeld rondom duurzaamheid, privacy, sfeer en budget. Ook vragen we wat ze van bepaalde plattegronden, kleuren en materialen vinden.’

Van visie naar plan voor levensloopbestendige woningen
Al deze wensen en meningen komen samen in de uiteindelijke plannen voor het unieke Wooneiland Frisiusschans. In de voorlopige visie van AM Zeeland en Mix architectuur denken we nu aan een eiland met circa 35 levensloopbestendige woningen met een woon- en slaapprogramma op de begane grond. De woningen, bestaande uit 1 of 2 woonlagen, beschikken aan de voorzijde over een tuin en vanaf het terras aan de achterzijde kijken bewoners uit over groene, natuurlijke oevers. De parkeerruimten zijn zorgvuldig geïntegreerd in de groene binnenruimte. 

Van input naar realisatie van Wooneiland Frisiusschans
Met de input van de toekomstige bewoners wordt de definitieve invulling van het Wooneiland Frisiusschans bepaald. We streven ernaar om in de 2e helft van 2021 te kunnen starten met de verkoop. De komende tijd treffen we hiervoor de nodige voorbereidingen zoals afstemming met gemeentelijke diensten, uitwerking van het definitieve ontwerp met de architect, afstemming met de adviseurs en het opmaken van documentatie. Ik kan niet wachten tot ook dit project weer gerealiseerd is! Het is een voorrecht om mensen gelukkig te kunnen maken met een fantastische woning in een prachtige wijk in de nabijheid van de Otheense Kreek, de Westerschelde en een natuurgebied.’