De voor- en nadelen van nieuwbouw

U bent toe aan uw eerste of volgende huis. Kiest u dan voor een bestaande woning, of gaat u voor nieuwbouw? We hebben de voor- én nadelen van nieuwbouw op een rijtje gezet. Dat maakt uw keuze misschien wat makkelijker.

De voordelen van nieuwbouw

 1. Duurzaam en energieneutraal

  Uw woning moet nu en in de toekomst aan bepaalde duurzaamheidsnormen voldoen. Bij een bestaande woning kan dit een flinke uitdaging zijn. Maar bij nieuwbouw weet u dat alles goed geregeld is. U profiteert dus niet alleen van lage energielasten, maar ook van een gerust gevoel.

  Alle nieuw te bouwen woningen in Othene worden gasloos en energieneutraal opgeleverd en zijn klaar voor de toekomst. Al deze woningen worden standaard voorzien van een warmtepomp en zonnepanelen. Ook wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van een warmte terugwin ventilatiesysteem. Deze unit zorgt naast een goed geventileerde woning ook voor een energie-efficiënte woning. Dit omdat de warmte uit de vuile lucht aan de verse ventilatielucht wordt afgegeven. Dit betekent concreet dat de warmte wordt hergebruikt en er minder energie wordt verspild. Maar, hoe duurzaam de installaties in uw woning ook zijn, het is pas écht van toegevoegde waarde als uw woning goed geïsoleerd is. Ook dit is uiteraard het geval bij alle nieuwbouwwoningen in Othene Zuid.
   

 2. Comfortabel

  Bij nieuwbouw hoeft u zich geen zorgen te maken over tocht, vocht of andere ongemakken die u soms bij oudere huizen wel tegenkomt. Nieuwbouwwoningen worden vandaag de dag goed geïsoleerd en geventileerd. U bent dus zeker van een comfortabel en gezond binnenklimaat.

 3. Financieel aantrekkelijk

  Naast lagere woonlasten, heeft u bij nieuwbouw nog meer financiële voordelen. Zo betaalt u bij de aankoop geen overdrachtsbelasting en kunt u profiteren van de voordelen van groene hypotheken. Ook kunt u extra kosten voor aanpassingen (zoals een andere keuken) eenvoudig meefinancieren. Bij bestaande bouw is dat niet vanzelfsprekend. Tot slot kennen nieuwbouwwoningen een gunstige waardeontwikkeling, vooral vanwege eerdergenoemde eigenschappen.

  Vanaf 2024 heeft het energielabel aanzienlijke invloed op de leennormen voor hypotheken in Nederland. Hoe beter het energielabel, des te meer u kunt lenen. Een groot voordeel van nieuwbouw, ook in Othene Zuid! Deze gewijzigde leennormen bieden een groot voordeel voor nieuwbouw. U kunt tot maar liefst € 40.000,- extra lenen (woningen met energielabel A++++ = energieneutraal)! Lees meer.

 4. Helemaal naar uw zin

  U heeft straks de mooiste keuken, de leukste tegeltjes, de fraaiste badkamer en de beste vloeren. Want waar u bij bestaande bouw soms genoegen moet nemen met wat er is, kunt u bij nieuwbouw alles geheel naar eigen smaak inrichten. Het wordt precies zoals u het wilt!

 5. Veilig

  Techniek en wetenschap staan nooit stil. Dat geldt ook op het gebied van veiligheid. De woningen van nu worden dan ook gebouwd volgens de meest recente veiligheidseisen. In Othene zijn alle woningen voorzien van rookmelders, geaarde wandcontactdozen en stevig hang- en sluitwerk. Een fijn idee.

De nadelen van nieuwbouw

 1. Kiezen van een plaatje óf beter: een modelwoning

  Kiest u voor een nieuw woningtype, waarvan eerder nog geen woningen gebouwd zijn, dan betekent dat dat u uw woning van een impressie of maquette moet kiezen. U kunt er dus niet in rondlopen om ruimtes te ervaren of sfeer te proeven. Maar… omdat u bij nieuwbouw alles zelf kunt kiezen, weet u vooraf al zeker dat de klik met het huis er zal zijn! En tegenwoordig zijn er een aantal modelwoningen in Othene Zuid, dus daar krijg je zeker een goed gevoel bij de ruimtes in de woning.

  De wijk is nog in aanleg

  Wanneer uw nieuwbouwwoning klaar is, is dat niet altijd het geval bij de hele wijk. Het kan dus zijn dat u een tijdje bouwoverlast ervaart, bijvoorbeeld in de vorm van geluid of zand. Bij Othene wordt daarom in deelplannen gewerkt. Ieder deel wordt zo spoedig mogelijk na de oplevering van de woningen woonrijp gemaakt. Dat voorkomt overlast tijdens de bouwperiode van de andere delen van de wijk.

 2. Even geduld

  Een nieuwbouwwoning wordt niet in één dag gebouwd. Zeker als de bouw nog niet begonnen is op het moment dat u uw huis koopt, moet u even geduld hebben voordat u erin kunt trekken. Bij Othene duurt de bouw maximaal een jaar. En dan heeft u natuurlijk ook wat: uw ultieme droomwoning! Dat is het wachten wel waard.

Is nieuwbouw iets voor u?

Weinig onderhoud, veel comfort. Weinig energielasten, veel veiligheid. Weinig compromissen, veel financiële voordelen. Klinkt het u als muziek in de oren? Kom dan eens geheel vrijblijvend langs bij Smolders Makelaars of loop eens binnen in het Informatiecentrum Othene. We laten u graag de mogelijkheden zien, leggen u uit hoe het proces in zijn werk gaat en beantwoorden uw vragen. Of wanneer u altijd als eerste op de hoogte wilt zijn van alle nieuwe ontwikkelingen rondom nieuwbouw in Othene. Meld u dan aan als belangstellende zodat wij u ook via nieuwsbrieven op de hoogte kunnen houden.