7 maart 2024
Geplaatst door TeamOthene

Natuur maakt blij. Dat is een gegeven. Als u in een omgeving woont met veel planten, bomen, vogels en insecten, dan ervaart u extra woongeluk. Bij AM Zeeland ontwikkelen we dan ook omgevingen met veel ‘groen en blauw’. Maar het kon nog beter, zo stelde Natuurvereniging De Steltkluut. Dat was het begin van een mooie samenwerking.

In 2022 diende Natuurvereniging De Steltkluut een bezwaar in tegen een van onze plannen in Othene. ‘Bij grote bouwprojecten willen we natuurinclusief bouwen stimuleren’, verklaart Roel Adriaansen. ‘We vragen ontwikkelaars met name om de inrichting van openbare ruimten zo natuurvriendelijk mogelijk in te richten.’

‘Prachtig voorstel’
Deze boodschap inspireerde ons om verder te kijken. Kunnen we natuurinclusief bouwen nog verder doortrekken, naar de tuinen van de bewoners? ‘Dit vonden wij een prachtig voorstel’, aldus Roel. ‘Voor ons als natuurvereniging is het moeilijk om met bewoners in contact te komen, terwijl zij juist veel kunnen bijdragen aan een natuurinclusieve wijk.’

U staat er als bewoner niet altijd bij stil dat u uw tuin niet alleen mooi, maar tegelijkertijd ook natuurinclusief kunt maken. Het kost meestal niet eens meer geld of moeite, integendeel. En u beleeft er vervolgens meer plezier aan met alle vogels, vlinders en andere dieren om u heen. Maar hoe realiseert u dat?

Tuininspiratiegids
Die vraag besloten we samen met De Steltkluut te beantwoorden. Dat deden we door de Tuininspiratiegids te ontwikkelen. Het is een boeiende gids geworden met boordevol adviezen en tips over beplanting, bestrating, verlichting, water, het aantrekken van dieren en het plegen van goed onderhoud. Gebruik bijvoorbeeld inheemse planten en geef regenwater de kans om zo goed mogelijk in de bodem te infiltreren. Verzamel in de herfst wat bladeren en leg ze op een hoopje met kleine takjes erbij. Egels zullen u dankbaar zijn en u helpen om vervelende slakken en insecten te bestrijden.

Eerste exemplaar
Al dit soort tips en adviezen vindt u dus terug in de Tuininspiratiegids. Onlangs deelden we het eerste exemplaar uit aan bewoners van Frisiusschans in Othene, maar we zullen de Tuininspiratiegids ook in toekomstige nieuwbouwwijken gaan inzetten. ‘Hij staat ook op onze site’, zegt Roel. ‘Als vereniging hadden we deze gids nooit zelf kunnen realiseren, maar dankzij de samenwerking met AM is hij er gekomen en kunnen we hem met iedereen delen.’

Onze bouwstenen voor natuurinclusief ontwikkelen
Terwijl bewoners nu dankzij de gids betere keuzes kunnen maken voor hun tuin, zijn we bij AM Zeeland ook actief bezig met het nog beter natuurinclusief ontwikkelen. Daar hebben we verschillende ‘bouwstenen’ voor:

Natuur in het gebouw
Denk aan neststenen in de gevel waar vogels en vleermuizen in kunnen broeden.

Natuur aan, op en om de woning
Denk aan groene daken, gevels en erfafscheidingen.

Natuur in de buurt
Denk aan het toepassen van extra groen en blauw en het minimaliseren van bestrating in de wijk.

Dankzij de samenwerking met De Steltkluut kunnen we nu dus nog mooiere wijken creëren. Wijken die bijdragen aan de natuur én aan het woongeluk en de gezondheid van de bewoners. En juist dat is ons streven: het altijd beter willen doen.