30 november 2023
Geplaatst door TeamOthene

Het kopen van een huis is een belangrijke stap die u niet zomaar maakt. Een belangrijk onderdeel van dit proces is het afsluiten van een hypotheek. Om u te helpen, delen we in dit artikel een rekenvoorbeeld met u, dit voor de aankoop van een nieuwbouwwoning. We gaan uit van een woning met een prijs van € 510.000 vrij op naam.

In dit voorbeeld maken we gebruik van een fictief stel: Tim en Jessie. Zij kochten in 2019 hun eerste woning. Daarvoor sloten zij een 100% annuïteiten hypotheek af ter hoogte van € 335.000,-. De rente hebben ze voor 20 jaar vastgezet tegen 2,21%.

Tim en Jessie wonen met veel plezier in hun woning. Maar met gezinsuitbreiding in het vooruitzicht, zijn ze op zoek naar een ruimere woning. Ze hebben hun oog laten vallen op een woning in project Strandbroeders met een vrij op naam prijs van € 510.000,- euro. Maar… kunnen ze de maandlasten wel dragen?

Even rekenen…
De restschuld op de huidige woning is € 300.000,- en de marktwaarde is € 410.000,-. Hun woning is nog niet verkocht, dus er is een taxatie nodig om de waarde vast te stellen. Stel dat de taxatiewaarde eveneens € 410.000,- bedraagt, dan gaat de bank uit van de volgende situatie (we rekenen, net als de bank, met 90% van de taxatiewaarde om tegenvallende verkoop op te vangen):

90% van de marktwaarde = € 369.000,-
Huidige hypotheek = € 300.000,-
Overwaarde = € 69.000,-

Omdat we wat meer zekerheid willen inbouwen, gaan we uit van een overwaarde van € 60.000,-. Dit betekent dat er € 60.000,- beschikbaar is om te investeren in het nieuwe huis.

Lasten nieuwbouwwoning
Vervolgens kijken we naar de maandlasten voor de nieuwbouwwoning. De woning van Tim en Jessie heeft een koopprijs van € 510.000,- v.o.n. Gemakshalve gaan we ervan uit dat het hele bedrag geleend moet worden tegen de huidige rente (4,1%). De bruto maandlasten bij een annuïteitenhypotheek bedragen dan € 2.464- en de netto maandlasten € 1.910,- bij aanvang. Hiervan is dan € 735,- aflossing, per maand.

Besparen op energiekosten
De woning in project Strandbroeders is energieneutraal. Dankzij de lucht-/waterwarmtepomp, zonnepanelen en warmteterugwin-unit zijn de energielasten erg laag en gaan we in dit rekenvoorbeeld uit van een reëel bedrag van € 75,- per maand. Tim en Jessie zijn positief verrast over de maandlasten voor hun nieuwe woning. Dat komt mede dankzij het energiezuinige niveau, waardoor ze besparen op de energiekosten. Bovendien zijn ze in staat om een deel van de overwaarde van hun huidige woning te gebruiken als investering in de nieuwe woning. Maar hoe zit het met de financiering van deze investering? Er zijn verschillende opties. Een optie is om de overwaarde van hun huidige woning te gebruiken om de hypotheek van de nieuwe woning te verlagen. Hierdoor dalen de maandlasten nog verder. Ook is het mogelijk om het geld te gebruiken voor bijvoorbeeld de inrichting van hun woning.

Droomwoning realiseren zonder zorgen
Heeft u ook interesse in een nieuwbouwwoning? Het is belangrijk om de financiële mogelijkheden goed in kaart te brengen voordat u een nieuwe woning koopt. Het kopen van een nieuwbouwwoning kan namelijk meer financiële voordelen bieden dan u denkt. En met het juiste hypotheekadvies en een goede financiële planning kunt u uw droomwoning realiseren zonder u zorgen te hoeven maken over de maandlasten.

Contact
Let op: aan onze maandlastenberekening kunt u geen rechten ontlenen. Wilt u een berekening laten maken op basis van uw huidige situatie? Neem dan contact op met Smolders Makelaars, zij brengen u graag in contact met een hypotheekexpert.